Warsztaty kulinarne „Filozofia Smaku” Akademii Smaku Bosch

2015_04_17_AKADEMIA_SMAKU_Filozofia_smaku_big-265

W kwietniu miałam przyjemności uczestniczyć w warsztatach kulinarnych „Filozofia Smaku” w Akademii Smaku Bosch. Było to o tyle niecodzienne spotkanie, że smak rozkładaliśmy na czynniki pierwsze. I tu ogromne wrażenie wywarła na mnie Monika Kucia, która mówiła o jedzeniu po prostu pięknie. Nie każdy tak potrafi. Opowiadała o „duchu smaku”, czyli tak zwanym piątym smaku umami (powszechnie znanay glutaminian sodu). Warsztaty opierały się na tym, by nie przygotowywać na „tępo” potraw, miały pokazać jak świetnie można się smakiem bawić i mieszać niekoniecznie oczywiste smaki ze sobą.

2015_04_17_AKADEMIA_SMAKU_Filozofia_smaku_big-27

2015_04_17_AKADEMIA_SMAKU_Filozofia_smaku_big-43

2015_04_17_AKADEMIA_SMAKU_Filozofia_smaku_big-8

Szefami kuchni były Ania Kosterna- Kaczmarek prowadząca bloga  Czosnek w Pomidorach, oraz Julita Strzałkowska – właścicielka bloga Wrząca Kuchnia.

Spotkanie zaczęliśmy od krótkiego wykładu pokazującego nam anatomię smaku. Monika Kucia- co bardzo mi się podobało pokazała nam lektury obowiązkowe dla smakoszy. Niezwykle ciekawym zadaniem podczas wykładu było zgadywanie zapachów i smaków. Próbowaliśmy płynów w kubeczkach i rozpoznawaliśmy smaki oraz zgadywaliśmy zapachy produktów ukrytych w zasłąniętych kubeczkach.

A potem stało się to co dla mnie najcudowniejsze. Zaczęliśmy gotować. Podzieleni na dwa zespoły, oczywiście bez przymusu ;), zaczeliśmy działać w kuchni. Ja była w zespole Ani  (blog Czosnek w Pomidorach), z którą przyrządzałam Roladki z grillowanego bakłażana faszerowane jagnięciną, seriem kozim i świeżą miętą podane z sosem miętowym. O tak! Było Pyszne! Co więcej powiem szczerze, że jest to mój faworty spośród wszystkich potraw przez nas przygotowywanych.

2015_04_17_AKADEMIA_SMAKU_Filozofia_smaku_big-265

2015_04_17_AKADEMIA_SMAKU_Filozofia_smaku_big-201

2015_04_17_AKADEMIA_SMAKU_Filozofia_smaku_big-204

roladki z grillowanego bakłażana

Oprócz tego przygotowywaliśmy Gazpacho z charakterem- miłe i orzeźwiające w smaku

2015_04_17_AKADEMIA_SMAKU_Filozofia_smaku_big-268

gazpacho z charakterem

 

Sałatka z soczewicy z pieczonymi warzywami i grillowanym serem halloumi- była smakowita, świetnie komponowała się z moim faworytem (roladkami) i na pewno zagości w mojej kuchni na stałe.

2015_04_17_AKADEMIA_SMAKU_Filozofia_smaku_big-250

sałatka z soczewicy

Steki z sezonowanej wołowiny w glazurze teriyaki, z miodem podane z groszkiem cukrowym i dzikim ryżem- powiem tak, co tam dodatki, mięso było grzechu warte!

2015_04_17_AKADEMIA_SMAKU_Filozofia_smaku_big-287

2015_04_17_AKADEMIA_SMAKU_Filozofia_smaku_big-228

steki sezonowane

I coś na słodko- czyli Odrywańce słodko- słone zanurzone w gorzkiej czekoladzie- chrupiące, zaskakujące w smaku, myślę, że welu przypadną do gustu.

2015_04_17_AKADEMIA_SMAKU_Filozofia_smaku_big-253

odrywańce

Warsztaty uważam za naprawdę udane, potrawy pyszne dlatego polecam Wam korzystanie z przepisów warsztatowych które będę umieszczała na blogu :). Dziękuję bardzo Monice Kuci za świetny wykład, Ani i Julicie za super poprowadzne warsztaty i Akademii Smaku Bosch!!!

2 przemyślenia na temat “Warsztaty kulinarne „Filozofia Smaku” Akademii Smaku Bosch”

  1. Nominowałam Twój blog do Liebster Blog Award. Więcej informacji oraz pytania znajdziesz tutaj: http://garniecmagalie.blogspot.com/2015/08/nominacja-do-liebster-blog-award.html. Pozdrawiam ciepło! :)

    1. Dziękuję Było Pyszne pisze:

      Dziękuję Ci bardzo ! Strasznie mi miło, że to akurat Ty mnie nominowałaś! Pozdrawiam serdecznie !:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>